Pehar: “U skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom data preporuka da se nastavi s provođenjem programa imunizacije”
Objavljeno: 05.05.2020 ; Ažurirano: 06.05.2020

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH su oporavljene 54 osobe, dok su četiri osobe bile pozitivne na koronavirus i to iz Zeničko-dobojskog i Bosanskopodrinjskog kantona, saopćio je na današnjem obraćanju član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar. Do danas je ukupno testirano 19.878 uzoraka, a  942 osobe bile su pozitivne na koronavirus.

“Zaključno sa današnjim danom bilježimo 515 oporavljenih, a trenutno je 394 aktivnih pacijenata. Od aktivnih pacijenata hospitalizirano je 39 osoba, od kojih se troje nalazi na respiratoru. Ukupno su zabilježena 33 smrtna slučaja, i već više dana nemamo zabilježenih novih smrtnih slučaja ”, dodao je Pehar.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kako će se na građane FBiH odraziti odluka susjedne Republike Hrvatske da će se u ovou državu moći ući samo uz negativan test na koronavirus, Pehar je pojasnio kako još uvijek važi zabrana ulaska za sve koji nisu građani EU:

“Evropska unija je donijela odluku o zabrani ulaska svih onih koji nisu građani EU, ta zabrana se odnosi na građane BiH i mi još uvijek ne možemo ući na prostor Republike Hrvatske jer je članica EU. Onog trenutka kada dođe do promjene tih mjera mi ćemo se organizirati i našim sugrađanima omogućiti da u potrebno vrijeme dobiju sve što im je potrebno za ulazak u pojedine zemlje, pa i trestiranje koje će biti završeno za 24 sata što je svakako slučaj u većini naših laboratorija”, kazao je Pehar.

Mediji su se interesirali i za nastavak redovitog cijepljenja djece:

“Federalni zavod za javno zdravstvo je već prošli tjedan poslao preporuku da se na terenu nastavi sa programom obavezne imunizacije sukladno programom obaveznog cijepljenja koji je na snazi. Cijepljenje kao jedna od najvažnijih javnozdravstvenih mjera je bila privremeno suspendirana proteklih mjesec i po dana, a sa povoljnom epidemiološkom situacijom smo procijenili da možemo nastaviti sa programom cijepljenja i poslali smo preporuke da se cijepni centri pripreme i da mogu nasraviti svoj rad”, pojasnio je Pehar.