FBiH U PROTEKLA 24 SATA: Zabilježena tri nova slučaja, trenutno 101 aktivan slučaj-oboljeli od COVID-19
Objavljeno: 31.05.2020 ; Ažurirano: 31.05.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano je 368 uzoraka i potvrđena su tri nova slučaja COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu, u Tešnju. 

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testirano 37.385 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 1082 osobe. Zaključno s današnjim danom oporavila su se 942 pacijenta. Trenutno je aktivan 101 slučaj - oboljelih od COVID-19 u FBiH. Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

Od danas, 31.05. na snazi je Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je obavezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. 


Odlukom Vlade FBiH od 29.05. o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH, stanje prirodne nesreće prestaje sa danom 31.05.2020. godine, a zaključno sa 31.05.2020. godine prestaju važiti sve naredbe Federalnog stožera civilne zaštite, a time i ranije naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koje su donijete do 12.03.2020. godine.

"U cilju zaštite zdravlja javnog zdravlja stanovništva, te uzimajući u obzir činjenicu da se i dalje prijavljuju slučajevi COVID-19 na području FBiH, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), kao i krizni stožeri kantonalnih ministarstava zdravstva nastavljaju obavljati svoje aktivnosti sukladno zakonima iz područja zdravstva kao i procjenama epidemiološke situacije u FBiH”, napominju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Naredba se donosi sa rokom važenja od 14 dana računajući od dana početka primjene, a nakon isteka zadužuje se Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene mjera utvrđenih ovom Naredbom, te nakon toga odluči novom naredbom o mjerama koje se poduzimaju i u kojem roku.

Kompletnu naredbu i preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ od 29.05.2020. koja je na snazi od 31.05. možete naći  OVDJE.

“Budimo odgovorni – pridržavajmo se mjera lične/osobne zaštite! Držanje distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.