FBiH: U protekla 24 sata registrirano 369 slučajeva COVID-19, prijavljeno 15 smrtnih ishoda
Objavljeno: 18.04.2021 ; Ažurirano: 18.04.2021
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 3.364 uzorka, od kojih je 369 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 602.115 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 125.613 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH je evidentiran oporavak 102.698 pacijenata. U protekla 24 sata evidentiran je oporavak 394 pacijenta.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 15 smrtnih ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 4.486.

Iz ZZJZ FBiH uz izvještaj napominju kako zbog nepotpunog izvještavanja privatnih laboratorija podaci nisu kompletirani.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 15.04.2021. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  čija primjena počinje 15.04.2021. godine i traje 7 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ.
Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.