Domovima zdravlja u FBiH 700 višekratnih zaštitnih odijela, 6.000 vizira, 50.000 rukavica i 3.000 naočala
Objavljeno: 10.04.2020 ; Ažurirano: 11.04.2020

SARAJEVO, 10. aprila (FENA/FMZ Press) - “Donesen je vrlo bitan set naredbi u kontekstu dodjeljivanja zaštitne opreme i drugih zaštitnih sredstava svim domovima zdravlja u FBiH tako da je dodijeljena zaštitna oprema – zaštitni viziri, zaštitne rukavice i zaštitna odijela, ponavljam - svim domovima zdravlja u FBiH”, kazao je na današnjoj press konferenciji direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović govoreći o novim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.


Spomenutom naredbom FUCZ-u je naloženo da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu kantonalnim štabovima civilne zaštite za svih 10 kantona na području Federacije BiH (FBiH) koji će je dalje raspodijeliti javnim zdravstvenim ustanovama na tom području. Kako je saopćeno, radi se o 700 višekratnih zaštitnih odijela, 6.000 vizira, 50.000 rukavica i 3.000 naočala.


Ajdinović je podsjetio da je od 15. marta za više od 24.500 građana na izrečena mjera obavezne izolacije od 14 dana, a danas je za 712 građana istekla mjera izolacije i ukupno te je ta mjera istekla za 16.319 osoba.


Prema zabilješkama koje su napravljene u saradnji s policijskim upravama u svih 10 kantona, za 64 osoba Federalna uprava za inspekcijske poslove će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka prema nadležnim sudovima zbog nepoštovanja naredbi.


Kako je napomenuo Ajdinović, bilo je određenih problema s naredbom da je potrebno da sve osobe po ulasku u BiH prođu zdravstveni nadzor na graničnim prijelazima, te je ona izmijenjena zbog obaveza zdravstvenih radnika i njihove nemogućnosti da dođu na prijelaze.


“Od danas se ne mora obavljati taj zdravstveni pregled nego se osoba upućuje u karantenu prema mjestu prebivališta i to svaka osoba koja uđe u BiH, a preglede će obavljati trijažni centri u kantonima” - zaključio je Ajdinović. Od primjene ove Naredbe izuzimaju se vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i osobe u pograničnom i prekograničnom kretanju.