FBiH: U protekla 72 sata registrirano 70 slučajeva COVID-19, prijavljena 2 smrtna ishoda
Objavljeno: 26.09.2022 ; Ažurirano: 26.09.2022
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 72 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 797 uzoraka, od čega je 70 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10.           

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 1.330.266 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 263.251 osobe.

U protekla 72h, u Federaciji BiH prijavljena su 2 smrtna ishoda i to u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.       

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 9.046.

Stanovništvu na području Federacije BiH se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju, te nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba.  Osobama starije životne dobi, posebno onima s hroničnim bolestima, preporučuje se nošenje maski u javnom prevozu i u drugim zatvorenim prostorijama s većim brojem ljudi, kao i pridržavanje osnovnih higijensko-epidemioloških mjera.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili dalje upute.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 08.09.2022. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  čija primjena počinje 08.09.2022. godine i traje 60 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ. 
Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi  ww.covid-19.ba.