VRIJEDNA DONACIJA: Ambasador Italije u BiH Minasi uručio donaciju 200 maski za potpomognuto disanje
VRIJEDNA DONACIJA: Ambasador Italije u BiH Minasi uručio donaciju 200 maski za potpomognuto disanje
Objavljeno: 06.05.2020 ; Ažurirano: 06.05.2020

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicolo Minasi uručio je ministru zdravstva Federacije BiH Vjekoslavu Mandiću 200 respiratornih maski koje je donirala Italija, a koje će biti upućene u bolnice u FBiH. 

“Današnja donacija dio je pomoći Italije Bosni i Hercegovini koja je među prvima izrazila solidarnost sa Italijom u najtežim danima epidemije i naša zemlja danas, konkretnim potezima, uzvraća solidarnost preko jednog posvećenog i integriranog programa”, kazao je Nicola Minasi prilikom uručivanja vrijedne donacije.

Radi se o ideji koju je na početku  vanredne situacije realizirala kompanija "Isinnova" iz Brescie, a koja omogućava da se pomoću 3D štampanja specijalnih ventila ronilačke maske transformiraju u maske na koje se mogu spojiti cijevi s kisikom. Mnoge italijanske zdravstvene ustanove pribjegavaju ovom pomagalu koje se pokazao vrlo učinkovitim i u ublažavanju pritiska na bolnice.

Ministar Mandić zahvalio se ambasadoru Minasiju na podršci idonaciji od 200 maski za subintenzivnu terapiju, osobito imajući u vidu situaciju sa kojom se Italija suočava u ovim trenucima. 

“S velikim uvažavanjem dočekujemo vašu konkretnu podršku našoj zemlji, osobito uzimajući u obzir da i u ovako teškoj situaciju u Italiji dajete podršku u obliku važne donacije, koja će biti upućena u bolnice na području Federacije BIH”, kazao je Mandić, potcrtavajući kako je “COVID-19 izazvao ogromne posljedice kako zdravstvene tako i ekonomske u cijelom svijetu, pa tako i u naše dvije zemlje”:

“S druge strane, ova pandemija je ukazala na važnost zajedništva i solidarnosti među svim ljudima i državama, i neophodnost ujedinjene borbe protiv virusa. U tom kontekstu, građani i institucije Bosne i Hercegovine  iskazale su kroz mnogobrojne aktivnosti solidarnost sa Italijom u teškim vremenima borbe protiv covid-19”, dodao je Mandić potcrtavši važnost inovacije u vremenu pandemije.

Ministar Mandić zahvalio se i firmi ‘Dekatlon’ Italia, potom italijanskoj kompaniji SM3-Trere iz Tešnja koja je prevezla ovu donaciju  o svom trošku, kao i inženjerskom timu koji je razvio ovaj sustav, te Univerzitetu u  Paviji koji je dao doprinos razvoju ove tehnologije iskazavši spremnost ministarstva  za nastavak znanstvene i tehnološke suradnju sa ovim Univerzitetom. 

Ambasador Minasi napomenuo je da su BiH danas dolaze i dvojica italijanskih vojnih ljekara koji će u suradnji sa uredima Ujedninjenih Nacija i Svjetske zdravstvene organizacije u BiH direktno surađivati sa lokalnim valstima kroz posjete bosanskohercegovačkim bolnicama i razmjenu italijanskih iskustava. 

“U suradnji sa Ujedinjenim narodima organizirane su i video konferencije na kojima su ljekari iz BiH i Italije imali priliku razmjeniti iskustva. Mi smo u ovome zajedno, zajedno smo jači i vjerujem da će uskoro biti bolje”, kazao je ambasador Minasi