Musa: “Mjere popuštati postepeno i u kontroliranom slijedu, virus je tu i vrlo lako se može proširiti”
Objavljeno: 06.05.2020 ; Ažurirano: 06.05.2020

“U protekla 24 sata na području FBiH testirana su 603 uzorka, od kojih je 11 bilo pozitivno na COVID-19 . Novi slučajevi  registrirani su u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu”, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa. Do danas je ukupno testiran 20.481 uzorak, a 953 osobe bile su pozitivne na koronavirus. 

“Zaključno sa današnjim danom imamo 522 oporavljenih, a trenutno je 398 aktivnih slučajeva. Od aktivnih pacijenata hospitalizirano je 38 osoba, od kojih se troje nalazi na respiratoru. Ukupno su zabilježena 33 smrtna slučaja”, kazao je Musa koji se osvrnuo na situaciju vezanu za popuštanje mjera te istaknuo osnovne principe kojih se kod popuštanja mjera treba voditi: 

“Prilagođavanje mjera treba biti postepeno, ne odjednom. Mjere se trebaju popuštati u jednom kontroliranom slijedu  da bi nam se omogućilo da vidimo potencijalne neželjene učinke i kako bi naše epidemiološke službe mogle da detektiraju pojavu novih slučajeva, urade testiranje, detektiranje i praćenje kontakata. Ono što ostaje najvažnije je da se da se najveće mjere zaštite odnose na najranjiviju populaciju i s tim u vezi će se voditi računa”.

Kako je napomenuo Musa, koronavirusi su RNK virusi kod kojih se promjene, mutacije i rekombinacije dešavaju relativno često. 

“Ono što trenutno znamo o SARS-CoV-2 virusu jeste da nema nekih značajnijih promjena koje bi nam na to ukazivale. Ukoliko usporedimo sa SARS-CoV-1 virusom koji je bio 2003., njegovu patogenost, ono što znamo jeste da se on prilagođavao domaćinu i više u tom vezivanju za receptorne ćelije. U ovom trenutku vezano za SARS-CoV-2 nemamo nove podatke i ono što se kontinuirano prati da će se neke nove biološke i epidemiološke karakteristike virusa u budućnosti pojavljivati i one se svakako prate”, pojasnio je Musa.

“Kada bih sumirao za COVID-19 bolest, ono što za sada znamo je da svaka zaražena osoba prosječno zarazi tri druge osobe, kod svake pete osobe se razviju komplikacije, i da postoje rizične grupe koje su sklone razvoju komplikacija. Vidjeli smo u zemljama koje imaju razvijene zdravstvene sisteme kako je bolest u vrlo kratkom roku dovela do prevazilaženja tih kapaciteta. Vrlo je prenosiva i kao požar se krene širiti u populaciji”, dodao je Musa.

“Nalazimo se u trenutku kada dolazi ljeto, sezonalnost virusa određuje ono kako živimo preko ljeta – interakcija je manja, manji je boravak u zatvorenom prostoru i s tim u vezi se može očekivati manja aktivnost ali virus je tu, nema nijednog razloga da nestane, prenos među ljudima postoji, i pripremamo se za jesen i da vidimo dalji razvoj situacije”, potcrtao je.

Govoreći o serološkim testiranjima, kazao je kako bi nam takva testiranja dala uniju sliku o tome koliko je ljudi došlo u doticaj sa SARS-CoV-2 virusom:

“Osim podataka koje imamo potvrđene, taj broj je sigurno veći uzimajući u obzir asimptomatske slučajeve. Ono što je i dalje velika nepoznanica kako kod nas tako i u svijetu jeste koliki je udio asimptomatskih. Prvi podaci iz Kine su govorili da je to jedan do dva posto, sada znamo da je taj broj puno veći. Najveće mogućnosti za modeliranje podataka dale su epidemije koje su bile na kruzerima, i u jedan od zaključaka u tim slučajevima bio je da je udio asimptomatskih 15-20 posto”, pojasnio je Musa potcrttavajući kako je za sada najvbitnije što nam se nije desio eksponencijalan porast broja slučajeva:

“Nije nam se desila masovna zaraza, ona je bila kontrolirana i uz niski prijenos. Serološka ispitivanja dolaze u obzir, na njima će se sigurno raditi ali u nekom kasnijem periodu, a te procjene bi nam bile dragocjene prije početka sezone gripe”. 

 Cijeli svijet, dodao je Musa, u ovom monentu se nalazi u jednom ranom stadiju pandemije:

“Nama slijedi jedan duži period borbe s ovim virusom i ovom bolešću. Bilo je dosta govora o tome i pokazalo se da je zemlje koje nisu imale mjere suzbijanja dolazilo do naglog porasta i za nekoliko sedmica vi prebacite zdravstve kapacitete za odgovor na pandemiju i to se desilo u najrazvijenijim zemljama Evrope. Da bismo izbjegli taj scenarij i pripremili se za budući ukupan naš odgovor na ovu situaciju, jeste mjerama suzbijanja izbjeći da dođe do eksponencijalnog porasta. Osim što je cilj da snizite krivulju, cilj je i da vodoravnu liniju koja govori o kapacitetima zdravstvenog sistema povećavate. Znači – spuštate krivulju i povećavate kapacitete odgovora i to je jedini način da se odgovori na ovu krizu u čijem smo ranom stadiju i pripremamo se za druge faze i dalju cirkulaciju virusa u populaciji”.