Musa: “Oprezno širiti društvene krugove i mrežu kontakata, posebno ako brinete o starijim ili vam djeca kreću u vrtić”
Objavljeno: 09.05.2020 ; Ažurirano: 09.05.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa potcrtao je u današnjem obraćanju da je i pored ublažavanja mjera i dalje od velikog značaja oprez među stanovništvom:


“I dalje se trebamo nastaviti pridržavati  individualnih mjera zaštite – fizička distanca, učestalo pranje i dezinfekcija pranje ruku, nošenje maski, dezinfekcija površina i predmeta koji se često koriste i ono o čemu posebno trebamo voditi računa sa procesom ublažavanja mjera jeste oprezno širenje društvenih krugova i mreže kontakata, naročito ukoliko se brinete za starije osobe ili ako vam u jednoj od narednih faza djeca trebaju ići u vrtić”, poručio je dr. Musa, potcrtavši kako je kombiniranim intervencijama pojačanih aktivnosti nadzora i pravovremenim uvođenjem mjera distance do sada uspješno spriječen nagli porast slučajeva COVID19 bolesti. 

“Početkom maja je počeo proces ublažavanja mjera, u tom 14 dnevnom periodu stopa incidencije je bila snižena za 22% a procenat pozitivnih u broju testiranih bio je ispod pet posto. Nakon prvih mjera ublažavanja i nakon evaluacije epidemiološke situacije krenućemo u drugu fazu ublažavanja nakon sredine mjeseca”, kazao je dr. Musa te dodao kako je sa mjerama ublažavanja tekođer potrebno naglasiti važnost provođenja mjera procjene rizika i na kantonalnom i općinskom nivou i prilagođavati mjere u skladu sa epidemiološkim principima i faktorima. 

Na nivinarski upit o tome da li se može primijeniti lokalno provođenje mjera u zavisnosti od epidemiološke situacije, dr. Musa je naglasio kako je potrebno u obzir uzeti i sam kontekst svake zemlje, ali da će i u narednom periodu niži administrativni nivoi vlasti svakako biti uključeni:

“Ono što nas svakako vodi u procesu ublažavanja jesu epidemiološki kriteriji, i isti epidemiološki kriteriji će vrijediti kako na entitetskom tako i na nižim administrativnim nivoima. Prije svega treba voditi računa o incidenci i stopi incidence, stopi hospitalizacije, prijema u intenzivnu njegu i procenta pozitivnih u ukupnom broju testiranih, a u nekom od narednih perioda to će biti i serološka istraživanja koja će nam pomoći u procjeni situacije”, kazao je dr. Musa, a govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji dodao kako je u protekla 24 sata na području FBiH testiran 541 uzorak, od kojih je šest bilo pozitivno na COVID-19 te da su novi registrirani slučajevi u Unsko-sanskom (Bihać) i Zeničko-dobojskom kantonu (Maglaj i Zenica). Do sada je ukupno testirano 22.278 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 986 osoba. Dodao je da je trenutno hospitalizirano 39 pozitivnih osoba, a da su dvije osobe na respiratoru. Dosad je oporavljeno 588 osoba, dok je 363 slučajeva i dalje aktivno. Zabilježena su 34 smrtna ishoda.

“Imamo i dalje šest pozitivnih slučajeva u protekla 24 sata, imamo prijenos niske razine i njega treba održati. Važna je aktivnost epidemioloških službi na ranom otkrivanju slučajeva, testiranju, izolaciji i praćenju kontakata, kombinacija individualnih mjera i lokalnih procjena. Lokalne procjene epidemiološke situacije treba svakako uzimati u obzir i na osnovu toga prilagođavati mjere”, zaključio je Musa.