Čerkez: “Uz distancu i nošenje maski možemo očuvati trenutnu situaciju, nadamo se da neće biti potrebe za vraćanjem nekih restrikcija”
Objavljeno: 10.05.2020 ; Ažurirano: 10.05.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez u današnjem obraćanju pozvao je sve građanke i građane i građanke na daljnje poštivanje pravila držanja distance i nošenja zaštitne opreme.

“Pozivam vas da zajednički nastavimo biti obazrivi, da koristimo osobnu zaštitu, odstojanje, ono što je najvažnije i što cijelo vrijeme propagiramo. Sa odstojanjem i nošenjem zaštitnih maski možemo reći da smo prilično sigurni i da bismo mogli očuvati situaciju kakva je danas. I u Evropi i okruženju imamo dosta aktivnih slučajeva, u nekim slučajevima imamo i blaga povećanja, i zato da ne bismo došli u takvu situaciju ja vas molim da se svi pridržavamo postavljenih pravila”, poručio je Čerkez, dodajući kako je poštivanje tih pravila posebno važno u svjetlu najavljenih smanjenja restriktivnih mjera: 

“Ići ćemo korak po korak, u ponedjeljak-utorak nas očekuju prvi sastanci. Planiramo sa 14. majem da se popuste određene mjere, odnosno da ih vratimo u prijašnje stanje. Govorimo o mjerama omogućavanja javnog gradskog prevoza i prevoza uopšte, otvaranja obdaništa, početak rada stomatoloških ordinacija je također na dnevnom redu i razmatranju. Osim toga i određene aktivnosti na otvorenom kao i broj osoba koji može održavati određene aktivnosti unutar zatvorenog prostora, prije svega mislimo na skupove do 15 osoba, što bi na neki način omogućilo našem hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne raditi korak po korak”, pojasnio je Čerkez na koji način bi se mjere mogle dalje popuštati.

“Ono o čemu se u zadnje vrijeme također dosta razgovara jeste i pitanje caffe barova i restorana Za sada je vrlo izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašti, govorimo samo o otvorenim prostorima, dok bi u zadnjoj fazi krenuli i u otvaranje tržnih centara, zatvorenih prostora pa vjerovatno i određenih fitness centara”, dodao je potcrtavši važnost pridržavanja osnovnih pravila:

“Stanje će ovisiti isključivo o svima nama. Nadamo se da neće biti potrebe da se vraćamo bilo kojoj restriktivnoj mjeri. Veći fokus ćemo napraviti na lokalne zajednice od kojih očekujemo dodatne napore da se ispoštuje sve što je rečeno, i nove restrikcije bi se eventualno uvodile na nivou lokalnih zajednica gdje bismo imali veći broj slučajeva koji bi prijetili daljim pogoršanjem epidemiološke situacije”. 

Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, Čerkez je kazao kako je u protekla 24 sata na području FBiH testirano 649 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno na COVID-19, te da su novi registrirani slučajevi u Unsko-sanskom (Bosanski Petrovac) i Zeničko-dobojskom kantonu (Maglaj i Tešanj). Do sada je ukupno testirano 22.927 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 993 osoba. Trenutno je hospitalizirano 38 pozitivnih osoba, a dvije osobe na respiratoru. Dosad je oporavljeno 634 pacijenata, 46 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Zabilježeno je ukupno 35 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj, radi se o osobi starije dobi iz Cazina.  Trenutno su 324 aktivna slučaja - oboljelih od COVID-19 u FBiH.