Pehar: “Svi kojima bude dopušten rad dobiće striktne mjere kojih će se morati pridržavati u budućem djelovanju”
Objavljeno: 11.05.2020 ; Ažurirano: 11.05.2020

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na današnjem obraćanju zahvalio je građanima na pridržavanju svih preventivnih mjera, kao i uposlenicima zadravstvenog sektora koji su najviše doprinijeli da se održi trenutno pozitivno stanje. 

“Zahvalio bih se građanima koji su u velikoj mjeri postupali po uputama i ispoštivali odluke koje su donosili krizni stižeri, velika zahvala ide kolegama zdravstvenim radnicima koji su odgovorili zadatku, ali ne smijemo zaboraviti ni sanitarne inspektore, pripadnike policije kao i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ovih dana imamo stabilnu situaciju”, kazao je Pehar dodajući kako iz dana u dan imamo pozitivne trendove:

“U FBiH imamo 637 oporavljenih, a broj aktivnih se smanjuje i danas ih ima 321. Možemo reći da imamo stabilan, pozitivan trend.", kazao je Pehar, dodajući kako je na području Federacije BiH do sada testirano ukupno 23.309 uzoraka, a koronavirus je do sada potvrđen kod 993 osobe.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 382 uzorka te do momenta press konferencije nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, a prema kasnije objavljenim podacima u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli od 41 testiranog uzorka jedan bris označen je kao pozitivan na ovu infekciju, a vezan je za osobu iz Gradačca. 

“Do sada je zabilježeno ukupno 35 smrtnih slučajeva. Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 35 pacijenata, a jedan pacijent je na respiratoru", kazao je Pehar dodajući da je najviše pozitivnih slučajeva u Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u kojem su u proteklim danima žarišta bila u Maglaju i Žepču.

Pehar je kazao kako će Krizni štab Federalnog ministarstva održati sjednicu na kojoj će razmatrati prijedloge za novo popuštanje mjera koji će biti upućeni Federalnom štabu civilne zaštite na odlučivanje, između ostalog, i omogućavanja rada ugostiteljskih objekata, vrtića i stomatoloških ordinacija. 

“Svi kojima bude dopušten nastavak djelatnosti istog momenta će dobiti i veoma striktne mjere koje će morati poštovati u budućem djelovanju”, potcrtao je Pehar.