NASTAVITI S ODGOVORNIM PONAŠANJEM: “Najmanji propust može nam se vrlo brzo vratiti povećanjem broja oboljelih”
Objavljeno: 12.05.2020 ; Ažurirano: 12.05.2020

U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekla 24 sata testirano je 706 uzorka, a jedan od njih je bio pozitivan na koronavirus i u pitanju je muška osoba koja se vratila iz Finske, kazao je na današnjem obraćanju član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar istaknuvši važnost mjera koje se provode na granici:

“Ovaj podatak ukazuje na činejnicu da mjere koje provodimo na granici stavljanjem pod mjere zdravstvenog nadzora i ograničenog kretanja daju efekte, i  potvrđuje učinkovitost ove protuepidemijske mjere”, potcrtao je Pehar.

“Zadnjih nekoliko dana kontinuirano bilježimo porast broja oporavljenih, a pad onih koji su još uvijek aktivni, tako da na današnji dan broj oporavljenih u FBiH je 691, a trenutno aktivnih imamo 267 pacijenata. Registrirali smo i jedan smrtni slučaj, umro je nulti pacijent iz Livna koji je dugo bio na bolničkom liječenju i nažalost se nije uspio izboriti sa ovom bolešću”, kazao je Pehar, potcrtavajući važnost daljnjeg pridržavanja mjera lične zaštite i svih drugih propisanih mjera i preporuka.

“Epidemiološka situacija koju imamo u proteklom periodu nam govori da mjere koje kontinuirano provodimo zahvaljujući suradnji naših građana daju dosta dobre rezultate, međutim to ni u kom slučaju ne znači da nas ova dobra epidemiološka slika može navesti na preveliku dozu opuštanja”, kazao je Pehar, te još jednom pozvao sve na nastavak odgovornog ponašanja:

“Možemo reći da smo pokazali kako se odgovornim ponašanjem može suzbiti i držati pod kontrolom infekcija novim koronavirusom, i da se uistinu potrebno pridržavati ovih mjera koje su propisane od nadležnih i u vremenu koje je ispred nas. Očekujemo i dalje popuštanje mjera, ali to ni u kom slučaju ne znači opuštanje svih nas jer i najmanji propust u provođenju zaštitnih mjera može nam se vrlo brzo vratiti povećanjem broja oboljelih, a to je ono što ni u kom slučaju ne želimo”, potcrtao je Pehar.

Do sada je testirano 24.015 uzoraka, a kod 994 osobe je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Od aktivnih slučajeva 34 je na bolničkom liječenju, od kojih je jedan pacijent na respiratoru.