SITUACIJA POVOLJNA, POTREBAN OPREZ: “Virus je još uvijek tu, bitno je da se svi i dalje pridržavamo propisanih mjera”
Objavljeno: 13.05.2020 ; Ažurirano: 13.05.2020

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić na današnjem obraćanju zahvalio se građanima na dosadašnjem strpljenju i poštivanju propisanih mjera, te ih pozvao na daljnji oprez kako bi se zadržala povoljna epidemiološka situacija:

“Potpuno je u ovom trenutku pogrešno pomisliti da je ovo kraj pandemije. Tu bismo napravili veliku grešku. Mi ćemo i dalje živjeti u uvjetima stalne prijetnje, te i sad postoji prijetnja da se možemo zaraziti. Virus je još uvijek tu i zato je bitno da se svi pridržavamo propisanih mjera i da se ni za trenutak ne zanesemo i opustimo jer nam se to može višestruko negativno vratiti, da doživimo ekspanziju bolesti”, upozorio je Mandić.

“Stalno ponavljamo opće mjere – držanje distance, često i temeljito pranje ruku, nošenje maski…, i to ćemo i dalje ponavljati i u opasnosti smo dok u upotrebu ne dođe vakcina protiv COVID-19”, naglasio je, dodajući kako je epidemiološka situacija u FBiH dosta povoljna:

“Imamo zadnjih dana veoma mali broj novih slučajeva, a broj oporavljenih se povećava iz dana u dan. Idemo na postupno ublažavanje mjera, što između ostalog podrazumijeva da smo naučili da živimo sa virusom i da prihvatimo tzv. „novu normalnost“. Ponovo je u funkciji javni prijevoz, otvaraju se bašte restorana, ali u novim i drukčijim okolnostima, koja podrazumijevaju pridržavanje propisanih mjera”, kazao je te potcrtao kako je u proteklom periodu procenat smrtnosti od oboljenja COVID-19 nizak:

“Naši ljekari su izuzetno stručni i to su pokazali ponosan sam na njihov rad, imali smo dovoljan broj intenzivista i stručnih ekipa da pružimo najveći nivo zdravstvene zaštite i kao što vidite vrlo dobro smo odgovorili na ovu situaciju”, kazao je Mandić.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je da su u protekla 24 sata na području Federacije BiH testirana 653 uzorka, od kojih je jedan pozitivan na COVID-19. Trenutno je hospitalizirano 35 pozitivnih osoba, a jedna osoba je respiratoru. Do sada je oporavljen 701 pacijent, dok je 256 i dalje aktivnih slučajeva, zabilježeno je 37 smrtnih slučajeva.

“Situacija je dosta povoljna, broj zaraženih je manji, ali oprez je potreban i dalje. Ukoliko se dalje budemo pridržavali osobnih mjera zaštite, fizičke distance, nošenja maski u interakciji, mislim da ćemo imati jednu stabilnu situaciju”, kazao je Musa napomenuvši kako se vrlo oprezno i na sistematičan način prišlo mjerama ublažavanja:

“Prije prvih mjera koje su krenule sa 1. majem smo imali zadovoljavajuću situaciju, jedan trend pada incidence, uzorak pozitivnih je iznosio ispod 5 posto od ukupnog broja uzoraka i to nam je dalo argumente da možemo krenuti u prvu fazu ublažavanja mjera. Nakon toga smo pozorno pratili situaciju i u sljedećih devet dana je bilo potvrđeno 78 slučajeva na skoro pet hiljada testova, i dalje je bila vrlo niska pozitivnost – oko tri posto od broja ukupnih uzoraka. Od ovih 78 potvrđenih, 54 slučaja su bila iz Zeničko-dobojskog kantona vezano za lokalno žarište koje se sanira”, podsjetio je Musa, potcrtavajući kako će se stanje i dalje pomno pratiti:

“Situaciju ćemo i dalje pratiti, i na osnovu toga ići u dalje faze ublažavanja. Vrlo pozorno i sistematski sve pratimo da bi nam sve to ukazalo na potencijalne kritičke tačke i na koji način dalje da postupamo”, kazao je.

Nakon prvog potvrđenog slučaja 9. marta u FBiH, dodao je Musa, primijećen je ciklus porasta broja oboljelih:

“Zahvaljujući javnozdravstvenim mjerama distance gdje su se ljudi bukvalno sklonili od virusa, uspjeli smo da spriječimo nagli porast obolijevanja. Sada se društvo ponovo vraća u normalno funkcioniranje, s tim da i dalje moramo voditi oprez o načinu zaštite, načinu interakcije…, i treba biti sasvim jasno da vjerovatnoća da se osoba zarazi ovisi o broju zaraženih osoba, broju kontakata, odnosno broju interakcija koje dovode do potencijalne zaraze”.