Musa: "Odgovornost svakog pojedinca je da se pridržava mjera lične zaštite"
Objavljeno: 15.05.2020 ; Ažurirano: 15.05.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na današnjem obraćanju naglasio je važnost potpune angažiranosti zajednice u pridržavanju mjera kako bismo i dalje održali ovu situaciju pod kontrolom, odnosno spriječili nagli porast slučajeva COVID-19 bolesti. 

“Naglašavam ovo jer je od jučer došlo do druge faze ublažavanja mjera. Ostaje i dalje odgovornost svakog pojedinca da se pridržava ovih mjera, a posebno je važno da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima, a sve kako bismo smanjili rizik od ponovnog porasta broja slučajeva”, kazao je Musa potcrtavši prioritet zaštite najranjivijih skupina:

“Više puta smo naglašavali da su posebno ranjiva skupina osobe starosti preko 65 godina i osobe koje imaju hronične bolesti, i poseban naglasak stavljamo na pridržavanje mjera kod ove populacije, bilo da je riječ o izbjegavanju gužvi i veće frekvencije kontakata, kao i pridržavanje epidemioloških i zaštitnih mjera – stavljanje maski, pranje i dezinfekcija ruku i drugih”.

“U posljednja 24 sata na području Federacije BiH testirana su 873 uzorka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus, a radi se pacijentima iz Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo”, kazao je Musa iznoseći podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji dodajući kako je do sada u FBiH testiran ukupno 26.191 uzorak.

Trenutno je u FBiH hospitalizirano 29 pacijenata pozitivnih na KOVID -19, od kojih nijedan nije na respiratoru. Zaključno s petkom u podne, oporavljeno je 777 pacijenata, od kojih su 32 oporavljena u protekla 24 sata, dok je trenutno aktivnih 185 slučajeva. Od 37 potvrđenih smrtnih ishoda u FBiH, 22 osobe su muškog, a 15 ženskog spola. Dvadesettri preminula bili su u dobi od iznad 65 godina.