FBiH: U posljednja 24 sata tri nova slučaja COVID-19, testirana 874 uzorka
Objavljeno: 16.05.2020 ; Ažurirano: 16.05.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH na koronavirus testirana su 874 uzorka i potvrđena su tri nova slučaja. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Srednjebosanskom i Sarajevskom kantonu. 


Na području Federacije BiH do sada je ukupno testirano 27.065 uzoraka i do sada su ukupno potvrđena 1003 slučaja.  Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH imamo i 780 oporavljenih pacijenata, a u narednim danima očekuje se da će se taj broj i dalje povećavati. 

Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 28 pacijenata pozitivna na COVID-19, a trenutno nema pacijenata na respiratoru. Do današnjeg dana u FBiH je zabilježeno je ukupno 37 smrtnih slučajeva povezanih uz infekciju COVID-19.

“Ponovo je u funkciji javni prijevoz, otvaraju se bašte i druge djelatnosti, ali u novim i drukčijim okolnostima, koja i dalje podrazumijevaju pridržavanje mjera lične zaštite. Možda i više nego prije individualno ponašanje i visoka razina svijesti svakog od nas o postojanju prijetnje je iznimno bitna i presudna za održavanje povoljne epidemiološke situacije i malog broja oboljelih”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Sve podatke možete pratiti na platformi www.covid-19.ba.