Čerkez: Trenutna situacija zadovoljavajuća, pripremiti se da jesen dočekamo spremno i bez potrebe za novim restrikcijama
Objavljeno: 19.05.2020 ; Ažurirano: 19.05.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez  na današnjem obraćanju kazao je kako je trenutno stanje u FBiH pod kontrolom te da možemo biti zadovoljni trenutnom epidemiološkom situacijom. 

“U protekla 24 sata testirano je više od 900 uzoraka, a COVID-19 potvrđen kod pet pacijenata. Do sada je oporavljeno 848 pacijenata, od kojih su 44 pacijenta oporavljena u posljednja 24 sata. Trenutno su u FBiH registrirana 124 pozitivna slučaja, hospitalizirano je 25 pacijenata, i trenutno ni jedan nije na respiratoru”, kazao je Čerkez.   

“Nadamo se da će ovakva situacija i dalje ostati. Ovakvo stanje nije posljedica slučajnosti, već vrlo organizovanog djelovanja Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Vlade FBiH”, dodao je, podsjećajući da svi napori na suzbijanju koronavirusa u FBiH traju još od januara:

“Ušli smo u ovaj proces još 23. januara i od tada smo aktivni, podsjećam da smo već 27. januara imali strategiju za brobu protiv COVID-19 i definiciju slučaja, da smo dočekali spremno autobus iz Wuhana i stavili pod nadzor kompanije, i već 30. januara smo imali koordinaciono tijelo, a 31. januara imali smo formiran i Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva. Mjere koje su vrlo brzo počele da se uvode su dale puni rezultat i zato danas imamo stabilno epidemiološko stanje”, potcrtao je Čerkez, napomenuvši kako je prema trenutnim najavama od prvog juna moguće otvaranje granica BiH.

“Mi smo počeli razmatrati koje će mjere važiti prilikom ulaska u BiH – da li će to biti iste mjere za sve one koji ulaze iz EU, ili ćemo se odrediti prema pojedinim zemljama jer moramo reći da na primjer nije isto ako neko ulazi iz Italije gdje još imamo prilično veliki broj umrlih pacijenata dnevno, ili iz neke zemlje gdje je stanje u potpunosti normalizovano i funkcionira. U narednom periodu imaćemo još par sastanaka tako da ćemo izaći i sa tim prijedlozima”, pojasnio je Čerkez. 

Govoreći o mjerama samoizolacije, dodao je kako je trenutni prijedlog da te mjere ostanu na snazi do 30. maja:

“Smatramo da su dale rezultat i da su jako potrebne imajući u vidu epidemiološku stabilnost koju imamo i koju trebamo održati do šestog mjeseca i to će nam dati jednu garanciju da ulazimo u ljetnji period pod kontrolom. Tokom ljeta planiramo nastaviti naše aktivnosti, održati niz sastanaka sa raznim ministarstvima kako bismo se što bolje pripremili za jesen i kako ne bismo imali više ponavljanja situacija da moramo raditi velike restrikcije poput restrikcija koje smo imali”, kazao je Čerkez.

“Mislimo da je svijest ljudi sada dovoljno razvijena i da nam je svima jasno da je jako važno u narednom periodu  pridržavati se mjera. Svaka osoba odgovorna je za svoje ponašanje, nadamo se da ćemo se tako i nastaviti ponašati i imati jedno stabilno ljeto”, poručio je Čerkez te kazao kako je Federalno ministarstvo zdravstva dalo saglasnost laboratorijama kliničkih centara koje uz i Veterinarski fakultet u Sarajevu imaju mogućnost komercijalnog testiranja za sve osobe koje imaju tu potrebu i koje odlaze vani ukoliko idu u neku od zemalja koje traže posjedovanje testa.