Peršić: “U FBiH trenutno manje od 100 oboljelih od COVID-19”
Objavljeno: 21.05.2020 ; Ažurirano: 21.05.2020

“U Federaciji BiH trenutno je 95 pacijenata oboljelih od COVID-19, i veoma je bitno napomenuti da nakon dugo vremena imamo manje od 100 aktivnih slučajeva”, kazao je na današnjem obraćanju stručni saradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

“U protekla 24 sata u FBiH testirano je 837 uzoraka, potvrđen je jedan novi slučaj COVID-19. Novi slučaj registriran je u Zeničko-dobojskom kantonu, u Tešnju. Zaključno s današnjim danom oporavilo se 878 pacijenata, 12 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. U FBiH je zabilježeno 37 smrtnih slučajeva povezanih s ovom bolešću”, kazao je Peršić, potcrtavajući važnost pridržavanja mjera lične zaštite za održavanje povoljne epidemiološke situacije:

“Poruka svim građanima je da ćemo i dalje ćemo živjeti u uvjetima stalne prijetnje koja nije nestala, virus je tu i svi zajedno se moramo pridržavati mjera o kojima od početka govorimo – često pranje ruku, nošenje maske, dezinfekcija prostora u kojima boravimo, kako kod kuće tako i na radnom mjestu, dezinfekcija predmeta koje često koristimo, i držanje distance od dva metra. Pridržavajte se ovih mjera, zaštitite sebe, zaštitite druge”, poručio je Peršić.