Čerkez: “Daleko smo od trenutka proglašenja kraja pandemije, molimo građane da se pridržavaju mjera lične zaštite”
Objavljeno: 22.05.2020 ; Ažurirano: 22.05.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na današnjem obraćanju kazao je kako je trenutna epidemiološka situacija u FBiH zadovoljavajuća.


“U posljednja 24 sata testirana su 632 uzorka, od kojih dva pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu.Do sada su u FBiH testirana ukupno 33.273 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 1013 osoba. Zaključno sa današnjim danom, oporavio se 881 pacijent – od čega tri u posljednja 24 sata, tako da trenutno u Federaciji BiH imamo 95 aktivnih slučajeva”, kazao je Čerkez, te izrazio zabrinutost da bi u narednom periodu povoljna situacija mogla biti narušena osvrnuvši se na ukidanje mjera obavezne samoizolacije prilikom ulaska građana BiH iz inostranstva:

“Ovu mjeru je donio Federalni štab civilne zaštite i želim jasno istaći da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku. Mišljenja smo da je takva mjera trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana nakon epidemiološke analize. Smatrali smo da je do konca mjeseca trebalo eventualno mjeru ublažiti i ukloniti te pripremiti druge mjere koje su trebale da stupe na snagu umjesto te mjere”, kazao je Čerkez.

“S obzirom na to da se očekuje veliki priliv građana, posebno zbog praznika u BiH, moramo reći da nećemo moći kontrolisati situaciju, što predstavlja poseban epidemiološki rizik i veliku mogućnost ponovnog unosa zaraze u BiH. Razumijemo sve naše sugrađane i podržavamo ljudski njihovu želju da se vide i da provedu praznike sa svojim najbližim, ali vas zato molimo da se svi pridržavamo mjera zaštite. Sada je na svakom građaninu odgovornost da se u potpunosti pridržava mjera”, kazao je Čerkez.

“Situacija je stabilna u ovom trenutku i mi ćemo i dalje nastaviti da je pratimo, ali vas molimo zbog količine rizika za koju smatramo da je velika, postupite po preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”, poručio je Čerkez potcrtavajući sa smo jako daleko od trenutka proglašenja kraja pandemije:

“Kraj će biti onog trenutka kada Svjetska zdravstvena organizacija proglasi da nema više nikakvih opasnosti za javno zdravlje stanovništva. U ovom trenutku je i dalje veliki broj aktivnih slučajeva u mnogim zemljama, u Švedskoj, Italiji…, situacija je nestabilna i Evropski centar za prevenciju bolesti kaže kako imamo veću prisutnost virusa sada nego u januaru. Dakle virus je prisutan i kruži i tek kad sve to prođe moći ćemo razmišljati o ukidanju svoih mjera. U ovom trenutku sve epidemiološke mjere koje smatramo potrebnim predlažemo i molimo građane da ih se pridržavaju”.