DVA NOVA SLUČAJA COVID-19 U FBiH: Virus je još uvijek tu, pridržavajmo se mjera lične/osobne zaštite kako bismo spriječili njegovo širenje
Objavljeno: 24.05.2020 ; Ažurirano: 24.05.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata u Federaciji BiH od 373 testirana uzorka potvrđena su dva nova slučaja oboljelih od COVID-19, oba u Zeničko-dobojskom kantonu, u Tešnju. 


Na području Federacije BiH do sada su ukupno testirana 34.322 uzoraka i ukupno su potvrđena 1022 slučaja. Zaključno sa današnjim danom oporavljeno je 910 pacijenata i trenutno su aktivna 74 slučaja – oboljelih od COVID-19. Do današnjeg dana u FBiH zabilježeno je ukupno 38 smrtnih slučajeva povezanih uz infekciju novim koronavirusom.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pored trenutne povoljne epidemiološke situacije pozivaju sve građane na individualnu odgovornost i pridržavanje mjera lične/osobne zaštite:

“Držanje distance, nošenje maske, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su koje će nam pomoći da zaštitimo sebe i druge i da spriječimo širenje novog koronavirusa koji je još uvijek prisutan. Posebno ranjiva skupina su osobe starosti preko 65 godina i osobe koje imaju hronične bolesti, i poseban naglasak je upravo na pridržavanju mjera kod ove populacije, posebno kada je riječ o izbjegavanju gužvi i veće frekvencije kontakata uz pridržavanje svih ostalih mjera lične/osobne zaštite”.