Peršić: U posljednja 24 sata tri nova slučaja COVID-19, epidemiološka situacija zadovoljavajuća ali prijetnja i dalje postoji
Objavljeno: 26.05.2020 ; Ažurirano: 26.05.2020

“U posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano je 339 uzoraka i potvrđena su tri nova slučaja COVID-19, novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu”, kazao je na današnjem obraćanju u 12h stručni saradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.  

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testiran 34.941 uzorak, a COVID-19 potvrđen je kod 1025 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavilo se 914 pacijenata, dva pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata.Trenutno su aktivna 73 slučaja - oboljelih od COVID-19 u FBiH. Zabilježeno je ukupno 38 smrtnih slučajeva.


"Epidemiološka situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali prijetnja i dalje postoji, virus je tu i svi se i dalje moramo pridržavati ličnih mjera zaštite”, kazao je Peršić.


Prema epidemiološkim procjenama mali procenat ljudi do sada je bio u kontaktu s virusom, što znači da je i dalje veliki broj građana u riziku od infekcije, tako da će novih slučajeva COVID-19 biti i u narednom periodu. Prema nekim procjenama realno je očekivati i drugi val.


“Zato i dalje insistiramo na opreznosti, pridržavanju ličnih mjera zaštite, a svakodnevno se prati epidemiološka situacija i to je nešto što s čim će se nastaviti sasvim sigurno jedan duži period koji je pred nama”, dodao je Peršić.


Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke moći će se svakodnevno pronaći na internet stranici covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  ažurirani u podne, a javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.