SAD i NATO dostavili dodatne količine važnih zaliha Bosni i Hercegovini
SAD i NATO dostavili dodatne količine važnih zaliha Bosni i Hercegovini
Objavljeno: 26.05.2020 ; Ažurirano: 26.05.2020

Danas (26. maj 2020. godine), kao dio opširnih nastojanja Saveznika u borbi protiv pandemije COVID-19, predstavnici vojske Sjedinjenih Američkih Država i NATO Štaba

Sarajevo donirali su važne zalihe i medicinsku opremu građanima Bosne i Hercegovine. Donacija je uručena Ministarstvu zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine. 

U donaciji su toplomjeri, stotine zaštitnih vizira za lice, pet hiljada maski, stotine zaštitnih naočala i odijela, stotine jorgana, jastuka, posteljina i stotine litara  sredstava za dezinfekciju. Slična donacija uručena je prošli petak (22. maja 2020. godine) Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na ceremoniji upriličenoj povodom donacije, Zamjenik komandanta NATO Štaba, brigadir Morten Henriksen izjavio je da se, nakon što je Bosna i Hercegovina uputila oficijelni zahtjev za pomoć Euro-atlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO), niz saveznika odazvao sa značajnom podrškom Bosni i Hercegovini, što je istinski dokaz solidarnosti unutar Saveza koji djeluje u situacijama poput COVID-19.

Zahvaljujući NATO Štabu na donaciji, pomoćnik ministra za za javno zdravlje, dr. Goran Čerkez istakao je da “koliko je bitna sama donacija, koja će otići u naš bolnički sistem i podržati ga potrebnom opremom, jako je važna upravo ta suradnja između NATO-a i Ministarstva zdravstva FBiH. Siguran sam da je ovo jedan mali korak u našoj velikoj suradnji.”

Ove zalihe bit će od koristi radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije dok nastavljaju svoj važan rad na ograničavanju širenja korona virusa, te dodatno olakšati tretman pacijenata oboljelih od COVID-19.