POTREBAN OPREZ: U posljednja 24 sata u FBiH novih 18 slučajeva COVID-19, jedna osoba preminula
Objavljeno: 27.05.2020 ; Ažurirano: 27.05.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano je 579 uzoraka i potvrđeno je 18 novih slučajeva COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj)  i Tuzlanskom kantonu (Tuzla). U protekla 24 sata prijavljen je i jedan smrtni slučaj, radi se o starijoj ženskoj osobi iz Živinica. Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testirano 35.520 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod  1042 osobe. Zaključno s današnjim danom oporavilo se 927 pacijenata, 13 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata.Trenutno je aktivnih 76 slučajeva - oboljelih od COVID-19 u FBiH. 

“Posljednji podaci pokazuju da je virus još uvijek tu i da nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje te stoga moramo biti oprezni i pridržavati se propisanih mjera lične zaštite koje su i dalje na snazi. Održavanjem fizičke distance, nošenjem maske, izbjegavanjem većih okupljanja uz smanjen broj i oprezno širenje mreže kontakata uz često i temeljito pranje ruku i održavanje lične higijene mjere su kojima možemo spriječiti širenje koronavirusa. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  ažurirani u podne, a javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.