FBiH: U posljednja 24 sata 11 oboljelih od COVID-19, trenutno aktivna 93 slučaja
Objavljeno: 29.05.2020 ; Ažurirano: 29.05.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano je 397 uzoraka i potvrđeno je 11 novih slučajeva COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu. 

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testirano 36.468 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 1071 osobe. Zaključno s današnjim danom oporavilo se 939 pacijenata, 7 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 93 slučaja - oboljelih od COVID-19 u FBiH. Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

“Jednostavnim ličnim/osobnim mjerama - držanja fizičke distance, izbjegavanjem rukovanja i bliskih kontakata, izbjegavanjem većih okupljanja, nošenjem maske, održavanjem lične/osobne higijene i higijene prostora uz često i redovito pranje ruku možemo spriječiti širenje virusa i rast broja oboljelih. Budimo odgovorni, zaštitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.