FBiH U PROTEKLA 24 SATA: Zabilježeno osam novih slučajeva COVID-19
Objavljeno: 03.06.2020 ; Ažurirano: 03.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24h u Federaciji BiH testirano je 636 uzoraka, od kojih je 8 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 944 pacijenta, dok je trenutno aktivno 110 slučajeva pozitivnih na COVID-19. Zabilježeno je ukupno 39 smrtnih slučajeva. 

“Kao što se može vidjeti iz posljednjih podataka, virus je još uvijek prisutan te je stoga i dalje potreban oprez i pridržavanje ličnih/osobnih mjera zaštite kako bismo svi skupa spriječili njegovo širenje”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

“Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), kao i krizni stožeri kantonalnih ministarstava zdravstva u cilju zaštite stanovništva i uzimajući u obzir činjenicu da se slučajevi COVID-19 i dalje prijavljuju na području FBiH nastavljaju obavljati svoje aktivnosti sukladno zakonima iz područja zdravstva kao i procjenama epidemiološke situacije u FBiH. Od 31.05 na snazi je  Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je obavezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe”, podsjećaju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Kompletnu naredbu i preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ od 29.05.2020. koja je na snazi od 31.05. možete naći  OVDJE.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

(Foto: Ilustracija)