ZNAČAJ IMUNIZACIJE U KONTEKSTU COVID-19: Šefica UNICEF-a u BiH dr. Rownak Khan u posjeti Kriznom štabu/stožeru FMZ
Objavljeno: 03.06.2020 ; Ažurirano: 03.06.2020

Šefica UNICEF-a u BiH dr. Rownak Khan i voditeljica programa za zdravstvo i za rani rast i razvoj u UNICEF-u Fatima Čengić posjetile su Krizni stožer/štab Federalnog Ministarstva zdravstva FBiH gdje su razgovarale s rukovodiocem Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Sanjinom Musom i pomoćnikom ministra za javno zdravlje dr. Goranom Čerkezom.

Istaknuta je važnost cijepljenja u zaštiti zdravlja djece kao jedne od najvažnijih javnozdravstvenih mjera i nastavka programa imunizacije u punom obimu, s obzirom da redovita imunizacija predstavlja i smanjene tereta za zdravstveni sistem, naročito kada se on nalazi suočen s izazovom kakav je odgovor na COVID-19. 

Federalni zavod za javno zdravstvo je još početkom maja poslao preporuku da se na terenu nastavi sa programom obavezne imunizacije sukladno programu obaveznog cijepljenja koji je na snazi i on se na terenu provodi u skladu s mogućnostima i uz pridržavanje striktnih mjera za prevenciju i kontrolu infekcije i praćenje općih i specifičnih preporuka radi sigurnosti osoblja i pacijenata u kontekstu COVID-19 bolesti.