TESTIRANO 449 UZORAKA: U posljednja 24 sata u FBiH zabilježeno 12 novih slučajeva COVID-19
Objavljeno: 04.06.2020 ; Ažurirano: 04.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24h, u Federaciji BiH testirano je 449 uzoraka, od kojih je 12 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj) i Kantonu Sarajevo (Sarajevo). 

U Federaciji BiH do sada je testirano 39.000 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1105 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 944 pacijenta, dok su trenutno aktivna 122 slučaja pozitivna na COVID-19.

“Virus još uvijek tu i nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje te stoga konstantno moramo biti oprezni i pridržavati se propisanih mjera lične zaštite. Održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra neke su od mjera kojima uz često i temeljito pranje ruku i održavanje lične higijene i higijene prostora možemo spriječiti širenje koronavirusa. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge i sprječavamo porast broja oboljelih”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva, podsjećajući kako je Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU, te da je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05. koja se može naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.