DOPUNA VIJESTI: U protekla 24 sata u FBiH registrirana 23 nova slučaja COVID-19, do sada testirano više od 40.000 uzoraka
Objavljeno: 07.06.2020 ; Ažurirano: 08.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 402 uzorka, od kojih je 14 bilo pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj) i Srednjebosanskom kantonu (Kiseljak). U 13:00 sati Federalnom zavodu za javno zdravstvo potvrđeno je novih 9 slučajeva pozitivnih na COVID-19 u Tuzlanskom kantonu (Živinice), tako da je ukupan broj novih slučajeva u protekla 24 sata porastao na 23. 

U Federaciji BiH do sada je testirano više od 40.000 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1138 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavilo se 949 pacijenata, dok je trenutno aktivno 150 slučajeva - oboljelih od COVID-19.

“Virus je još uvijek tu i cirkuliše u zajednici, novih slučajeva COVID-19 će biti i u narednom periodu, te stoga moramo biti oprezni i pridržavati se propisanih mjera lične zaštite koje su i dalje na snazi. Održavanjem fizičke distance, nošenjem maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, izbjegavanjem većih okupljanja uz često i temeljito pranje ruku i održavanje lične higijene i higijene prostora možemo spriječiti širenje koronavirusa. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva .

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU, a na snazi je i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05. koja se može naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.