FBiH U PROTEKLA 24 SATA: Zabilježena 24 nova slučaja COVID-19, trenutno aktivna 173 slučaja
Objavljeno: 08.06.2020 ; Ažurirano: 08.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testiran je 301 uzorak, od kojih su 24 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom kantonu (Živinice, Tuzla), Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj) i Srednjebosanskom kantonu (Kiseljak).

U Federaciji BiH do sada je testirano 40.620 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1162 osobe. Zaključno s današnjim danom oporavilo se 950 pacijenata-jedan pacijent oporavio se u posljednja 24 sata, dok su trenutno aktivna 173 slučaja - oboljelih od COVID-19.  Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju na neophodnost poštivanja mjera prevencije i pridržavanje mjera lične/osobne zaštite, držanje distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, izbjegavanje većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao porast broja oboljelih.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU, a na snazi je i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05. koja se može naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.