FBiH: U posljednja 24 sata registrirano sedam novih slučajeva COVID-19
Objavljeno: 09.06.2020 ; Ažurirano: 09.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 422 uzorka, od kojih je sedam pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom (Zenica), Tuzlanskom (Tuzla, Lukavac) i Kantonu Sarajevo (Vogošća).

U Federaciji BiH do sada su testirana 41.042 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 1168 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljena su 964 pacijenta, dok je trenutno aktivno 165 slučajeva - oboljelih od COVID-19.  Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

“Opasnost još nije prošla, neophodno je pridržavati se mjera prevencije i preporuka koje su na snazi. Odgovornost svakog pojedinca je da se pridržava ovih mjera, a posebno je važno da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima, sve kako bismo smanjili rizik od ponovnog porasta broja slučajeva. Svi segmenti našeg društva moraju uzeti aktivno učešće ako želimo zaustaviti ovu bolest”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva, potcrtavajući osnovne mjere:

“Držanje distance od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora -  osigurati da su na radnim mjestima sve površine čiste i higijenski ispravne. Nošenje maski i dalje je obavezno u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće držati distancu od dva metra, izbjegavanje većih okupljanja”.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU, a na snazi je i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05. koja se može naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.