FBiH U PROTEKLA 24 SATA: U pet kantona registrirano 26 novih slučajeva COVID-19
Objavljeno: 10.06.2020 ; Ažurirano: 11.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 527 uzoraka, od kojih je 26 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i  i Sarajevskom kantonu.

U Federaciji BiH do sada je testirano 41.569 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1188 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 965 pacijenata pacijenta, dok su trenutno aktivna 183 slučaja - oboljelih od COVID-19.  Do sada je zabilježeno ukupno 40 smrtnih slučajeva.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju da su na snazi mjere prevencije i lične/osobne zaštite čijim pridržavanjem svi zajedno možemo spriječiti širenje virusa.

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, izbjegavanje većih okupljanja, jednostavne su mjere čijim pridržavanjem možemo dati veliki doprinos u sprečavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU, a na snazi je i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05. koja se može naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.