PRIDRŽAVATI SE MJERA KOJE SU NA SNAZI: U posljednja 24 sata u FBiH registrirano 39 novih slučajeva COVID-19
Objavljeno: 11.06.2020 ; Ažurirano: 11.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 683 uzorka, od kojih je 39 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada su testirana 42.252 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 1227 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 980 pacijenata pacijenta, od čega se 15 pacijenata oporavilo u posljednja 24 sata. Trenutno je aktivno 207 slučajeva - oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno ukupno 40 smrtnih slučajeva.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi - držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo sve da je na snazi Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva kojom je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU, a na snazi je i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05. koja se može naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.