FBiH U PROTEKLA 24 SATA: Zabilježeno 27 novih slučajeva COVID-19
Objavljeno: 13.06.2020 ; Ažurirano: 13.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 259 uzoraka, od kojih je 27 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 43.080 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1292 osobe. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 980 pacijenata pacijenata. Trenutno je aktivan 271  slučaj - oboljeli od COVID-19, a do sada je zabilježen 41 smrtni slučaj.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva napominju da je Naredbom koja je na snazi obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

“Uz navedeno, izbjegavanje većih okupljanja, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo spriječiti širenje virusa i povećanje broja oboljelih”.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU, a na snazi je i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05. koja se može naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.