FBiH: U protekla 24 sata testirana 832 uzorka, zabilježena 24 nova slučaja COVID-19
Objavljeno: 14.06.2020 ; Ažurirano: 14.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 832 uzorka, od kojih je 24 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 980 pacijenata, dok je trenutno aktivno 295 slučajeva pozitivnih na COVID-19. Do sada je zabilježen 41 smrtni slučaj. 

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva napominju na neophodnost pridržavanja mjera lične/osobne zaštite i poštivanje preporuka:

“Naredbom koja je na snazi obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Izbjegavanje većih okupljanja, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo spriječiti širenje virusa i povećanje broja oboljelih”.

Od 14.06. primjenjuje se nova Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.