FBiH: U protekla 24 sata zabilježena 24 nova slučaja COVID-19, jedna osoba preminula
Objavljeno: 15.06.2020 ; Ažurirano: 15.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 400 uzoraka, od kojih je 24 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu.

U Federaciji BiH do sada je testirano 44.312 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1340 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 980 pacijenata. Trenutno je aktivno 319 slučajeva - oboljelih od COVID-19. Do sada su zabilježena 42 smrtna slučaja, jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, radi se o starijoj muškoj osobi iz Živinica. 

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju na neophodnost pridržavanja mjera prevencije i lične/osobne zaštite:

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprječavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”.

Od 14.06. primjenjuje se nova Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.