FBiH: U protekla 24 sata 33 oboljelih od COVID-19, zabilježena tri smrtna slučaja
Objavljeno: 16.06.2020 ; Ažurirano: 17.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 674 uzorka, od kojih je 33 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 44 986 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1373 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljen je 981 pacijent, dok je trenutno aktivno 347 slučajeva pozitivnih na COVID-19. 

Zabilježeno je ukupno 45 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata zabilježena su tri smrtna slučaja, po jedan smrtni slučaj zabilježen je u Tuzlanskom kantonu (Živinice), Unsko-sanskom kantonu (Sanski Most) i Srednjebosanskom kantonu (Kiseljak).

“Posljednji podaci o broju oboljelih govore da je virus i dalje tu i da je opasnost od njegovog širenja stalna. Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi - držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora s posebnim. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući kako je Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Od 14.06. primjenjuje se nova Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.