FBIH: U protekla 24 sata 33 nova slučaja oboljenja COVID-19
Objavljeno: 18.06.2020 ; Ažurirano: 18.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 778 uzoraka, od kojih je 33 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (25), Zeničko-dobojskom (1), Hercegovačko-neretvanskom (1), Srednjobosanskom (1) i Kantonu Sarajevo (5).

U Federaciji BiH do sada je testirano 46.235 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.430 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljen je 991 pacijent, dok je trenutno aktivno 394 slučajeva pozitivnih na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 45 smrtnih slučajeva. 

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju  mjera prevencije koje su na snazi - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući kako je Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 


Od 14.06. primjenjuje se nova Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.