FBiH U PROTEKLA 24 SATA: U četiri kantona 53 nova slučaja, trenutno aktivno 445 slučajeva-oboljelih od COVID-19
Objavljeno: 19.06.2020 ; Ažurirano: 19.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 484 uzorka, od kojih je 53 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (30), Zeničko-dobojskom (3), Unsko-Sanskom (1), i Kantonu Sarajevo (19).

U Federaciji BiH do sada je testirano 46.719 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.483 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 992 pacijenta, dok je trenutno aktivno 445 slučajeva pozitivnih na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva. 


“Posljednji podaci s terena pokazuju nam je da je virus još uvijek aktivan i da se epidemiološka situacija dalje usložnjava. Prijenos se održava pod kontrolom radom epidemioloških službi na terenu, prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoriranjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor za šta je od ključnog značaja suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite”, kažu iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva potcrtavajući kako je u ovom momentu i vremenu koje je pred nama veoma važno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje:

“Neophodno je da se svi posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih”, poručuju podsjećajući na osnovne mjere prevencije: 

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa.”

Od 14.06. primjenjuje se nova Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.