FBiH: U protekla 24 sata registrirano 37 novih slučajeva COVID-19, do sada se oporavilo 1000 pacijenata
Objavljeno: 23.06.2020 ; Ažurirano: 23.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 1080 uzoraka, od kojih je 37 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 49.408 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.631 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1000 pacijenata, dok je trenutno aktivno 585 slučajeva pozitivnih na COVID-19. Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

“Neophodan je maksimalan oprez svih građana i pridržavanje mjera lične/osobne zaštite. Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da svi budemo odgovorni i pridržavamo se jednostavnih mjera kojima možemo učiniti mnogo - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Na snazi je Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.