FBiH U PROTEKLA 24 SATA: U šest kantona zabilježena 44 nova slučaja, trenutno aktivno više od 600 slučajeva-oboljelih od COVID-19
Objavljeno: 24.06.2020 ; Ažurirano: 24.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 868 uzoraka, od kojih je 44 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (17), Zeničko-dobojskom (6), Srednjobosanskom (2), Unsko-sanskom (1), Hercegovačko-neretvanskom (1) i Kantonu Sarajevo (17).

U Federaciji BiH do sada je testirano 50.276 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.675 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1000 pacijenata, dok je trenutno aktivno 628 slučajeva pozitivnih na COVID-19. Do sada je zabilježeno 47 smrtnih slučajeva, jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, radi se o starijoj muškoj osobi iz Lukavca. 

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.  

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.