POTREBAN POJAČAN OPREZ: U protekla 24 sata u FBiH 87 novih slučajeva COVID-19, zabilježena tri smrtna slučaja
Objavljeno: 26.06.2020 ; Ažurirano: 26.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 853 uzorka, od kojih je 87 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 51.668 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.819 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1022 pacijenta, dok je trenutno aktivno 745 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada su zabilježena 52 smrtna slučaja, tri smrtna slučaja zabilježena su u posljednja 24 sata, radi se o muškim osobama iz Sapne (1956), Teočaka (1946) i Tuzle (1935).

“Epidemiološka situacija i dalje se usložnjava povećanjem broja novih žarišta, i posljednji podaci s terena pokazuju nam je da je virus još uvijek aktivan i da cirkuliše. Epidemiološke službe su 24 sata na terenu gdje se prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoriranjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor prati prijenos. Zavodi za javno zdravstvo i službe za epidemiologiju svakodnevno poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19 u Federaciji BiH, a suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite također su od ključne važnosti”, kažu iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva te podsjećaju:

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima”.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.