FBiH: U protekla 24 sata 97 oboljelih od COVID-19, zabilježen jedan smrtni slučaj.
Objavljeno: 29.06.2020 ; Ažurirano: 29.06.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 936 uzoraka, od kojih je 97 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 54.165 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.085 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1027 pacijenata, pet pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 1003 slučaja-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 55 smrtnih slučajeva, jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, radi se o muškoj osobi iz Kalesije (1949).

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva poručuju kako je u trenutnim uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava, veoma važno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje:

“Neophodno je da se svi posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa.”

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe i Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.