FBiH: U protekla 24 sata 110 oboljelih od COVID-19, zabilježena dva smrtna slučaja
Objavljeno: 01.07.2020 ; Ažurirano: 01.07.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 789 uzoraka, od kojih je 110 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

U Federaciji BiH do sada je testirano 55.729 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.264 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1079 pacijenata, 23 pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1127 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 58 smrtnih slučajeva, u protekla 24 sata zabilježena su dva smrtna slučaja, radi se o muškoj osobi iz Kalesije (1954) i ženskoj osobi iz Sarajeva (1938).

Epidemiološke službe 24 sata su na terenu gdje otkrivaju slučajeve, izoliraju ih i prate njihove bliske kontakte i svakodnevno sa zavodima za javno zdravstvo i zdravstvenim službama poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19. U svemu je veoma važna  suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite.

“Neophodno je da se svi posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe i Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.