FBiH: U protekla 24 sata u sedam kantona registrirana 122 nova slučaja COVID-19, oporavila se 82 pacijenta
Objavljeno: 02.07.2020 ; Ažurirano: 02.07.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 1447 uzoraka, od kojih su 122 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 57.176 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.386 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljen je 1161 pacijent, 82 pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1167 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 59 smrtnih slučajeva.

“Neophodno je i od ključnog značaja da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje, da se posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci i uposlenici pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na osnovne mjere prevencije: 

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, grljenja i većih okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora jednostavne su mjere kojima svi zajedno možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa.”

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe i Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.