FBiH: U protekla 24 sata registrirano 77 novih slučajeva COVID-19, oporavilo se 67 pacijenata
Objavljeno: 07.07.2020 ; Ažurirano: 07.07.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 962 uzorka, od kojih je 77 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada su testirana 62.184 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.891 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1264 pacijenta, 67 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1559 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 68 smrtnih slučajeva. U protekla 24 sata prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva, radi se o ženskim osobama iz Sapne (1965), Kalesije (1926), Bihaća (1964) i Sarajeva (1948), i muškim osobama iz Banovića (1963), Sapne (1946) i Sarajeva (1939). 

“Epidemiološke službe 24 sata su na terenu gdje svakodnevno sa zavodima za javno zdravstvo i zdravstvenim službama poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19. Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje i pridržavamo se jednostavnih mjera kojima možemo učiniti mnogo - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora te da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe i Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.