FBiH: U protekla 24 sata 122 oboljela od COVID-19, zabilježena tri smrtna slučaja, 99 oporavljenih
Objavljeno: 17.07.2020 ; Ažurirano: 17.07.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 1.283 uzorka, od kojih su 122 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 72.845 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 4.292 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1.808 pacijenata, 99 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 2.389 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 95 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljena su tri smrtna slučaja, radi se o ženskim osobama iz Sarajeva (1941.) i (1952.) i Tuzle (1939.).

U uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sve one na koje se preporuke odnose. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.