FBiH U PROTEKLA 24 SATA: Zabilježena 143 nova slučaja COVID-19, oporavilo se 212 pacijenata
Objavljeno: 21.07.2020 ; Ažurirano: 21.07.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH je testiran 1.561 uzorak, od kojih je 143 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 77.012 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 4.892 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH su oporavljena 2.102 pacijenta,  212 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 2.682 slučaja-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 108 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljena su tri smrtna slučaja, preminuli su muškarci iz Tešnja (1953.), Sarajeva (1952.) i Lukavca (1967.).

U uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije preporučuje se građanima da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje. Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.