FBiH: U protekla 24 sata potvrđeno 190 novih slučajeva COVID-19, zabilježeno pet smrtnih slučajeva, 117 pacijenata oporavljeno
Objavljeno: 22.07.2020 ; Ažurirano: 22.07.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH je testirano 1.209 uzoraka, od kojih je 190 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran 78.221 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 5.082 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je oporavljeno 2.219 pacijenata,  117 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 2.750 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 113 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, preminuli su muškarci iz Sarajeva (1984.) i (1960.), Sapne (1954.) i Zenice (1962.), te žena iz Mostara (1939.).

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva u uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije podsjećaju građane na daljnji oprez i neophodnost pridržavanja mjera lične/osobne zaštite, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje  maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao dalji porast broja oboljelih. 

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.