NOVI SLUČAJEVI REGISTRIRANI U SVIM KANTONIMA: U protekla 24 sata u FBiH testirana 1.122 uzorka, 178 pozitivnih na COVID-19
Objavljeno: 24.07.2020 ; Ažurirano: 24.07.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 1.122 uzorka, od kojih je 178 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano 80.469 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 5.457 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je oporavljeno 2.515 pacijenata, 138 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 2.823 slučaja-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 119 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljena su četiri smrtna slučaja, radi se o muškarcima iz Sarajeva (1940.), Tuzle (1941.), Vareša (1958.) i Kalesije (1939.). 

Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije - držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. 

Na snazi je Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva kojom je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva koja je na snazi,  nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.