FBiH: U protekla 24 sata testirana 704 uzorka, 154 pozitivna na COVID-19, oporavljeno 112 pacijenata, prijavljena dva smrtna slučaja
Objavljeno: 26.07.2020 ; Ažurirano: 29.07.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirana su 704 uzorka, od kojih su 154 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Posavskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 82.189 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 5.785 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je oporavljeno 2.726 pacijenata, 112 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata, a trenutno je aktivno 2.936 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada su zabilježena 123 smrtna slučaja. U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja, preminuli su žena (1947.) i muškarac (1948.) iz Goražda.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa), preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva  da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 25.07.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a kompletnu naredbu koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.