Musa: "Testiranja se vrše prema važećoj definiciji sumnjivog slučaja" (Press Vlade FBiH 27.03. u 12h)
Objavljeno: 27.03.2020 ; Ažurirano: 31.03.2020

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa izjavio je danas u Sarajevu da je na koronavirus testirano novih 65 uzoraka u FBiH, a oboljenje COVID-19 je potvrđeno kod osam osoba.

Precizirao je da su od toga četiri nova slučaja zabilježena u Konjicu, te po jedan u Mostaru, Grudama, Goraždu i Sarajevu.

- Dosad je u FBiH ukupno testirano 590 osoba, COVID-19 je potvrđen kod 74 pacijenta od kojih su tri završila smrtnim ishodom, po jedan u Bihaću, Konjicu i Sarajevu - precizirao je Musa.

Dodao je da su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrđena 32 slučaja, u Zapadnohercegovačkom 11, Kantonu Sarajevo 10, Zeničko-dobojskom osam, Unsko-sanskom šest, Bosanskopodrinjskom pet, Posavskom i Srednjebosanskom po jedan, dok u Tuzlanskom i Kantonu 10 još nema potvrđenih pozitivnih slučajeva.

Musa je istakao da je u FBiH dosad pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 33.000 osoba, te da će taj broj u narednim danima sigurno biti povećan.

- Evidentno je da veći skupovi dovode do ubrzanog širenja koronavirusa dok se manji slučajevi "gase" - potcrtao je Musa.

Pojasnio je da se testiranja vrše prema važećoj definiciji sumnjivog slučaja koja podrazumijeva izražene respiratorne simptome, i vezu sa zemljama u kojim je pojačan prenos bolesti ili s potvrđenim slučajem, kao i nejasne slučajeve akutne respiratorne bolesti.

POGLEDAJTE SNIMAK PRESS KONFERENCIJE: