FBiH: U protekla 24 sata 125 novih slučajeva COVID-19, zabilježena četiri smrtna slučaja
Objavljeno: 03.08.2020 ; Ažurirano: 03.08.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH je testirano 627 uzoraka, od kojih je 125 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 88.577 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 7.216 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavio 3601 pacijent, a trenutno je aktivno 3.447 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 168 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljena su četiri smrtna slučaja, preminuli su žena i muškarac iz Kalesije, te dva muškarca iz Živinica.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa), preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva  da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 25.07.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a kompletnu naredbu koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.